Hoe draag je een mondkapje op de juiste manier

Als gevolg van de huidige uitbraak hebben een hoop mensen mondkapjes gekocht ter bescherming tegen infecties. Het dragen van een mondkapje is niet bepaald een gebruikelijke praktijk in de westerse wereld. Het zal voor veel mensen dus de eerste keer zijn dat ze ze gebruiken. Ter belang van het goed gebruiken van mondkapjes, hebben we hier een aantal handige tips voor u.

Hoe zet je een mondkapje op?

Zorg ervoor dat je handen schoon zijn. Was uw handen dus met water en zeep of gebruik een desinfecterende gel. Controleer het mondkapje voor het dragen om er zeker van te zijn dat het niet beschadigd is. Pak het altijd op middels de sluitingen, in plaats van het mondkapje zelf. Dit kan het geval voor hoofdbanden, oorlussen of banden zijn.

Zodra u er zeker van bent dat het mondkapje niet beschadigd is, moet u uitzoeken welke kant het op gaat. De buigbare rand de bovenkant zijn en de gekleurde kant de voorkant. Nogmaals, zorg ervoor dat het buigbare gedeelte op uw neus zit. Draag je een mondkapje op de juiste manier.

mondkapje-kopen-hero-2

Breng het mondkapje naar je gezicht en zet het vast. In het geval van oorlussen, hang je deze gewoon over de toppen van je oren. Voor hoofdbanden, lus deze over uw hoofd en stel ze zo in dat ze comfortabel zitten. Voor banden, zet ze vast met een strik.

Knijp het stugge gedeelte over uw neus tot het zich comfortabel vormt. Zorg ervoor dat uw mondkapje comfortabel past en uw neus en mond bedekt (pas indien nodig aan). Als het niet comfortabel zit, kan het langdurig dragen van een mondkapje pijnlijk zijn.

Tijdens het dragen van het mondkapje

Als je het mondkapje eenmaal met succes hebt aangebracht, is het belangrijk dat je het niet meer aanraakt. Ook de rest van je gezicht is off limits. Bacteriën kunnen verspreid worden door besmette oppervlakken aan te raken en vervolgens je neus, ogen of mond aan te raken. Mondkapjes zijn een goede geheugensteun om dit te voorkomen.

U moet echter niet vergeten dat het dragen van een mondkapje geen volledige bescherming tegen het coronavirus garandeerdt. Houdt tijdens het dragen van een mondkapje ook rekening met andere hygiënepraktijken (zoals handen wassen en sociale afstand nemen).

Hoe verwijder je het mondkapje?

Dit is misschien wel de belangrijkste stap om correct uit te voeren. Als u het mondkapje wilt verwijderen, wast u uw handen met water en zeep of gebruikt u een desinfecterende gel. Raak nooit de voorkant van uw mondkapje aan, omdat dit het deel is dat gevoelig is voor besmetting.

De mondkapjes kunnen middels de sluitingen aangeraakt worden. Dit zijn de banden, hoofdbanden of oorlussen. Als u deze eenmaal hebt losgemaakt, til het mondkapje dan van uw gezicht af om het te verwijderen. Raak ook hier de buitenkant van het mondkapje niet aan, omdat het door anderen kan worden besmet. Ook de binnenkant van het mondkapje moet je niet aanraken. Het kan door jou worden besmet (en vervolgens worden overgedragen aan anderen).

Als uw mondkapje alleen voor eenmalig gebruik is, gooi het dan op de juiste manier weg. Het wordt niet aangeraden om een mondkapje voor eenmalig gebruik opnieuw te gebruiken. Nogmaals, als deze stappen zijn voltooid, was dan uw handen of gebruik een desinfecterende gel. Draag je een mondkapje op de juiste manier.

Meer informatie

De World Health Organization heeft een informatiepagina gemaakt over het dragen van mondkapjes. Klik hier om het te bekijken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mondkapje kopen. Prijs per 20 stuks €19,95  €16,95.

De mondkapjes zijn gemaakt van hypoallergeen, non-woven materiaal. Geïntegreerd filtermedium waarmee het product een goede filterwerking biedt.

Orders gaan per 10 verpakt. Prijs €59,50 €39,95.

Het FFP2 masker leveren wij ook aan organisaties en zorginstanties. Voor informatie kunt u contact opnemen per mail naar info@mondkapjesbestellen.nl