Mondkapjes verplicht in het OV

Per 1 juni wordt het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Voor mensen die dit niet doen wacht een fikse boete. Veel Nederlanders zijn daarom begonnen met het inslaan van mondkapjes voor de komende weken. In andere landen was dit al een tijdje aan de gang. Zo is het in Tsjechië is het verboden om je buiten te begeven zonder mondkap. Duitsland heeft ook het grotendeels verplicht. Ook New York heeft een verplichting gesteld op het dragen van mondkapjes. Hoe zit dat precies? Daar kunt u hier meer over lezen.

Hebben mondkapjes in het OV wel zin voor gezonde mensen?

Een groep Chinese onderzoekers geven een aantal redenen voor het dragen van maskers:

  • Asymptomatische transmissie. Veel mensen kunnen geïnfecteerd zijn zonder symptomen of alleen met milde symptomen.
  • Onmogelijkheid om op veel openbare plaatsen te allen tijde een gepaste sociale afstand te bewaren.
  • Kosten-batenverhouding. Als alleen de geïnfecteerde personen een masker zouden dragen, zouden ze mogelijk een negatieve prikkel hebben om dit te doen. Een geïnfecteerd individu krijgt misschien niets positiefs, maar draagt alleen de kosten zoals ongemak, aankoopkosten en zelfs vooroordelen.
  • Er is geen tekort aan maskers in China, dat sinds begin maart 100 miljoen maskers per dag produceert

Volgens Stephen Griffin, een viroloog aan de Universiteit van Leeds, “kan het dragen van een masker de neiging om het gezicht aan te raken verminderen, wat een belangrijke bron van infectie is zonder goede handhygiëne.” Het voorzorgsprincipe is ook aangehaald door het British Medical Journal als een reden waarom het dragen van een mondkapje kan helpen.

mondkapje-kopen-3

Cultuur en mondkapjes

In Oost-Aziatische landen is een vooraanstaande reden voor het dragen van mondkapjes om anderen beschermen tegen zichzelf. Ze zien het als een collectieve verantwoordelijkheid om de overdracht van het virus te verminderen. De brede aanname achter de daad is dat iedereen, ook schijnbaar gezonde mensen, drager kan zijn van het coronavirus. Een mondkapje wordt dus gezien als een symbool van solidariteit. Elders wordt de noodzaak van het dragen van een masker vaak gezien vanuit het perspectief van een individu, waarbij maskers alleen dienen om zichzelf te beschermen. Hier is mondkapjes dragen in het OV hartstikke normaal.

Ook culturele normen en sociale druk kunnen het dragen van mondkapjes in het openbaar belemmeren. Volgens Joseph Tsang kan het bevorderen van universele maskering de perceptie van het dragen van maskers oplossen. Het dragen van maskers is intimiderend als maar weinig mensen maskers dragen vanwege culturele barrières. Als alle mensen maskers dragen, laat het een boodschap zien dat het hartstikke normaal is.

mondkapje vs geen mondkapje

Mondkapjes in de westerse wereld

In de westerse wereld draagt het publieke gebruik van maskers nog vaak een groot stigma, omdat het wordt gezien als een teken van ziekte. Deze stigmatisering is een groot obstakel om te overwinnen, omdat mensen zich misschien te schamen om in het openbaar een masker te dragen en er daarom voor kiezen om er geen te dragen. Ten tweede is het sterk geraspt als een Aziatisch fenomeen. Er is ook een kloof binnen de westerse wereld, zoals te zien is in de Tsjechische Republiek en Slowakije. Hier zijn de mensen samengekomen om de solidariteit in het dragen van een masker versterken.

Op het gebied van sociale media is er een inspanning geleverd met de #masks4all-campagne om mensen aan te moedigen om maskers te gebruiken. Het dragen van maskers wordt een pro-sociaal gedrag genoemd waarbij men anderen binnen hun gemeenschap beschermt.

Ook in Nederland zal het steeds gebruikelijker zijn om mensen op straat te zien lopen met een mondkapje. Met de verplichting van 1 juni zullen we met zijn allen de stap nemen om mondkapjes te dragen in het OV. Daar is niks raars aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mondkapje kopen. Prijs per 20 stuks €19,95  €16,95.

De mondkapjes zijn gemaakt van hypoallergeen, non-woven materiaal. Geïntegreerd filtermedium waarmee het product een goede filterwerking biedt.

Orders gaan per 10 verpakt. Prijs €59,50 €39,95.

Het FFP2 masker leveren wij ook aan organisaties en zorginstanties. Voor informatie kunt u contact opnemen per mail naar info@mondkapjesbestellen.nl